torsdag 12 januari 2012

2012 års förhoppningar!

12 dagar in i 2012. Kanske dags att försöka få ihop en liten lista på årets to-do. Inspirerad av Erika kan berika men utan att kalla dom nyårslöften. Det låter så... sånt som jag inte kommer att hålla men förhoppningar, förhoppningar låter som nåt jag kan försöka mig på. Och att det är 12 stycken 2012, ja det låter ju nästan lite poetiskt!

1. Fotografera mera
Och hoppas på bättre bilder. Innan året är slut ska jag ha läst instruktionsboken till kameran! Det är dags att jag börjar lära mig om bildredigering men jag fasar lite. Det verkar så svårt och för mycket att få in i mitt huvud.

2. Resa till Danmark
I fjol åkte jag och min syster äntligen på en norrlandssemester till Kiruna. I år ska jag satsa på Danmark.


3. Lära mig något nytt
Förhoppningsvis resan i slutet av januari! Jag vill lära mig att bugga. Jag åkte mycket på logdans för 20 år sen och då kunde jag knappt bugga. I somras började jag åka på dans igen och det är ju oftast väldigt roligt. Fast inte när killen säger: Du dansar så där gammalt som man gjorde för 10 år sen... Ja ja vad är en bal på slottet...

4. Leva hälsosammare
Äta fisk minst en dag i veckan, frukt och grönt varje dag, äta middag innan kl 19. Det är lika svårt som att bara äta godis och snacks på helgerna. Men det är min plan. Bara julen är slut, som alla vet tjugondag Knut, eller all ischoklad och kola tagit slut så ska jag försöka med det! Dricka dricka gör jag redan nu bara på helgerna. Ja förutom den lilla drickan min syster köpte till mig ikväll när vi var på bio.

5. Göra något kulturellt en gång i månaden
Sen jag flyttade hem för två år sen har det blivit lite si och så med att vara kulturell tyvärr. Men det ska det bli ändring på. Fast jag får nog vara lite flexibel på vad jag räknar som kultur. Gallerier, mera musik och bio ska jag få till 2012.

6. Läsa mera
När jag pluggade hade jag inte så mycket tid över till att läsa annat än kurslitteratur. Nu är det två år sen jag slutade och sen dess har jag inte haft lust att läsa. Men jag har en lista på de 100 bästa böckerna som jag började pricka av innan jag bröjade plugga. Kanske det är dags att läsa några fler nu. Om jag kan slita mig från tvn...


7. Minst ett självporträtt varje månad
När jag gick på folkhögskola för en massa år sedan sa en lärare att man ska försöka göra ett självporträtt varje dag. För att hålla igång tekniken och för att man alltid har sig själv som motiv. Det är dags att ta tag i det där igen. Ja inte varje dag då men en gång i månaden borde jag få till tycker jag. Speciellt om jag får välja vilket medel jag vill. Penna, pensel, ord, kamera.

8. Skaffa roligt jobb
Jag borde ju egentligen säga skaffa jobb eftersom jag är arbetslös sen jul. Men visst vore det mera inspirerande att få ett jobb som jag vill ha. Nåt som jag har utbildning till. Det blir till att vässa mitt cv.

9. Träna mer än i fjol
2011 blev det 111 träningstillfällen och då har jag räknat in allt. Snöskottning, promenader, dans och vanliga träningspass. I år ska jag försöka få till fler trots att det just nu känns som lite mycket för en latmask som jag är. Men nog borde jag kunna få till promenader oftare än var 3,28 dag? Eller ska man satsa på fler timmar? Alla dessa frågor...

10. Plocka undan och diska oftare
Jag har en förmåga att låta bli att städa efter mig. Du vet, småsaker som jag lätt borde kunna lägga där det ska vara verkar inte hamna där utan hamnar vart jag nu råkar stå just då. Typ i hallen eller i soffan. Men om jag tar mig tid till att plocka i 20 minuter innan jag lägger mig varje kväll borde det ju vara trevligare att kliva upp? Och mycket lättare att ha ordning och reda, allt enligt kära Martha Stewart. Och det här med att diska... Varför ska det vara så svårt att diska efter varje måltid? Därför att det är så tråkigt så klart. Men jag vet ju att det går. Så nu ska jag försöka på allvar. Försöka bli vuxen. Du vet väl definitionen av att vara vuxen? Diskar du före eller efter maten?


11. Lära mig äta något jag inte tycker om
Jag har alltid varit petig med maten. Jag äter bara vitt bröd. Dricker inte varmt. Tycker inte om tomater, förutom cocktailtomater. Men för några år sen började jag försöka lära mig äta något nytt varje år. Svamp har jag lyckats med. Oliver och kronärtskocka har jag nästan lyckats med. Vad ska jag prova med i år?

12. Vara mera kreativ
Pyssla tycker jag om men gör det alldeles för sällan. Kanske blir 2012 året jag börjar sälja kort jag gjort? Jag plockade fram akvarellerna för några veckor sedan och det var ju roligt att måla igen! Mera sånt. Mera färg. Mera form. Mera konst på väggarna. Mera kreativitet!

Vi får se hur det går. Misstänker att jag inte kommer att lyckas med allt. Disken kommer att bli väldigt svårt att få till. Det ser ju inte ut som en bra början i alla fall när disken står kvar sen igår och jag hellre sitter vid datorn än går in i köket.

2 kommentarer:

  1. Oj vilken seriös lista!

    Det enklaste är ju disken, helt klart! Gillar inte odiskad disk ngt vidare.

    Lycka till med dina 12 utmaninagar!

    SvaraRadera
  2. Vilken bra lista. Något som även jag borde göra, vi får se kanske till nästa år.

    Lycka till

    SvaraRadera